Fysisk aktivitet

Vardagsmotion

Den bästa motionen är den som blir av. Använd vardagens olika tillfällen till ”smygmotion”. Ta trapporna istället för hissen, cykla till arbetet, spela boll med barnen, promenera till affären. Fritidssysselsättningar som dans, friluftsliv och trädgårdsarbete räknas också.

Kondition och styrka

Särskilt viktigt för hälsan är att röra sig så att hjärtat slår lite fortare. Raska promenader, stavgång, simning och motionsgymnastik är exempel på aktiviteter som höjer pulsen. Styrketräning är ett bra komplement som passar både yngre och äldre.

Regelbundenhet

Du behöver varken träna hårt eller länge för att förbättra hälsan. Däremot behöver du göra det regelbundet. Försök att röra dig minst 150 minuter i veckan så att hjärtat slår lite fortare. Du kan dela upp tiden så att du rör på dig flera dagar, all rörelse räknas. Lite är bättre än inget och mer är bättre än lite.

Minska stillasittandet

Undvik att sitta stilla länge i sträck, till exempel framför en dator eller framför TV:n. Ta en kort bensträckare med jämna mellanrum.

Hur får jag det att fungera?

Att ändra sin livsstil och bli mer fysiskt aktiv i vardagen kan vara svårt. Det är lätt att falla tillbaka i gamla vanor. Försök igen! Sätt dina egna mål och ha tålamod. Stegräknare och träningsdagbok kan fungera som en motivator för att upprätthålla din nya vana.

Fysisk aktivitet för ökat välmående, styrka, balans och rörlighet.